SURAT DARIPADA DALAI LAMA

dalai-lama
Dalai Lama

[Terjemahan bebas saya daripada surat Dalai Lama dalam buku Letters From Leader, susunan Henry O. Dormann (2009)]

Suatu persoalan besar yang mendasari pengalaman kita, sama ada kita memikirkannya secara secara sedar atau tidak: Apakah tujuan hidup? Saya percaya bahawa tujuan hidup ialah untuk berbahagia. Daripada saat-saat dilahirkan, setiap manusia mahukan kebahagiaan dan tidak mahukan kesusahan. Daripada teras kewujudan kita, kita hanya mengimpikan kepuasan. Sebab itu ianya adalah penting untuk menerokai apa yang dapat membawa kita kepada tingkat tertinggi bagi kebahagiaan.

Daripada pengalaman saya yang terbatas, saya menemui bahawa tingkat tertinggi bagi ketenangan dalaman datang daripada pembangunan cinta dan kasih sayang. Semakin banyak kita mengambil berat terhadap kebahagiaan orang lain, semakin besar kita merasai kesejahteraan hidup.

Memupuk sebuah kerapatan dan keramahan terhadap orang lain secara automatik dapat melegakan minda kita. Perkara ini membantu dalam membuang apa-apa sahaja ketakutan atau rasa tidak selamat yang kita mungkin ada dan memberikan kepada kita kekuatan untuk menghadapi sebarang halangan yang kita hadapi. Ianya adalah puncak kepada sumber kejayaan dalam kehidupan.

Selagi kita hidup di dunia ini, kita terikat untuk menghadapi masalah. Jika pada waktu sedemikian kita kehilangan harapan dan menjadi lemah semangat, kita mengurangi kemampuan kita untuk menghadap sebarang kesukarang.

Pada sisi yang lain, jika kita mengingati bahawa ianya bukan sekadar kita malahan semua orang menghadapi kesulitan secara sendirian atau antara satu sama lain, ianya adalah persepktif yang lebih realistik yang dapat meningkatkan keazamaan dan kapasiti diri kita untuk mengatasi permasalahan kita. Sikap yang sebegini sememangnya dapat menjadikan setiap halangan yang baru dilihat sebagai peluang berharga yang lain untuk memperbaiki minda kita!

Seterusnya, kita boleh berusaha secara beransur-ansur untuk menjadi lebih berihsan di mana ianya membolehkan kita untuk membangunkan keikhlasan simpati terhadap kesusahan orang lain dan kemahuan untuk membantu mengeluarkan mereka daripada kesakitan. Sebagai kesannya, ketenangan dan kekuatan dalaman kita akan lebih meningkat.

Saya percaya bahawa untuk memenuhi cabaran pada zaman kita, manusia perlu membangunkan sebuah rasa kebertanggungjawab universal yang tinggi. Hanya perasaan ini yang dapat mengeluarkan fikiran yang berpusatkan kepadadiri sendiri yang menjadikan manusia menipu dan mempergunakan orang lain.

Jika kita ikhlas dan berlapang dada, kita secara alamiahnya akan merasai lebih bernilai dan yakin serta tidak perlu lagi untuk takut terhadap orang lain. Kunci kepada sebuah dunia yang bahagia ialah melalui pertumbuhan perasaan kasih sayang.

Kita tidak perlu untuk menjadi agamawan, atau mempercayai sebuah ideologi. Apa yang penting ialah kita sama-sama membangunkan kualiti kemanusiaan kita. Kita semua mesti belajar untuk bekerja bukan sekadar bagi diri kita sendiri, keluarga, atau bangsa, tetapi kita mesti bekerja untuk kebaikan seluruh kemanusiaan.

(Dalai Lama – Terjemahan bebas)

 

Advertisement

Published by A. Muziru Idham

Seorang mahasiswa lepasan Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) dalam bidang Pengajian Antarabangsa. Sedang melanjutkan pengajian dalam sarjana Analisis Strategi & Keselamatan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Berminat dalam perbincangan dan pembacaan tentang sastera, hubungan antarabangsa, hak asasi manusia, gerakan sivil, politik Timur Tengah, agama, dan falsafah, tetapi sangat malas hendak mengulas tentang politik tempatan. Sebarang urusan dengan saya boleh diemelkan kepada: amuziruidham@yahoo.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: